De eerste verjaardag: hoera (ook voor jou!)
Je pasgeboren baby is vandaag één jaar oud. Jeetje. Als dat geen reden is om een familiepak moedertranen open te trekken. En een fles champagne. Toost op je prachtige bijna-peuter (maar je mag gerust nog even baby blijven zeggen hoor). Op de tijd die zo snel en zo traag tegelijk kon gaan. Op alles dat hij of zij, jij en jullie onderweg van elkaar geleerd hebben. Op de mooie mama die je bent geworden. Op de sterke vrouw die je altijd al was. Op je hoofd dat meermaals ontplofte, op je hart dat dat nog veel - véél - vaker deed. En altijd zal blijven doen. Op je kindje. Op jou. Op jullie. You made it! En dan nu: confetti!
Ga voor je eigen wow-factor
Het eerste kaarsje, de eerste kroon, de eerste hip-hip-hip-HOERA! Een eerste verjaardag is een superspeciaal moment. Zo speciaal dat het mama’s soms behoorlijk wat partystress durft te bezorgen. Zullen de gasten het mooi genoeg vinden? Is het wel oké als ik een intiem feestje geef? Vinden mensen het niet over the top als ik mijn innerlijke DIY-party-queen er helemaal op loslaat? Vooraleer je de feeststress laat toeslaan: halt. Prent jezelf weer even in waar het eigenlijk allemaal om draait. Om je kleintje. En om een fijne dag, waarop je ook zélf even ontspannen mag vieren wat je het afgelopen jaar, als ouder, gepresteerd hebt. Probeer dus niet te in te zitten met anderen. Geef gewoon het feest waarvan je zélf blij wordt, want dat is altijd het leukste feest.
Creëer tradities
Stel dat je kinderen later terugdenken aan hun verjaardagen, wat wil je dan dat ze onthouden? Jij geeft, met veel meer dan ballonnen en cadeaus, vorm aan hun feest. Kleine tradities zijn dan altijd leuk. Dat kan bijvoorbeeld een jaarlijkse foto zijn met peter en meter. Of de pakjes en een kroon die elke verjaardag op dezelfde plek uitgestald staan. Of dat ene liedje, waarmee je hen ’s morgens vroeg wekt. Een eerste verjaardag is een onbeschreven blad, waarop je herinneringen voor later uittekent. Magisch, toch?
Groepeer je deco, dat oogt krachtiger
Party time? Probeer niet de volledige woonkamer of feestzaal te versieren, maar kies een (paar) focuspunt(en). Niet in elke hoek van de kamer drie ballonnen dus, maar àl je ballonnen op een plek. Dat ziet er meteen een pak indrukwekkender uit. En je hebt uiteindelijk minder materiaal nodig voor méér statement. Richt je pijlen strategisch op die plekken die je gasten veel zullen zien. Je buffet of sweet table, bijvoorbeeld. Of een tafel met bedankjes, het welkomstbord, je gedekte eettafel of de cadeauhoek.
Een sweet table: mooi én handig
Self service is relaxter dan de hele tijd zélf hapjes en drankjes te serveren. En bovendien staat een sweet table - een buffettafel met al je zoetigheden erop uitgestald - echt superfeestelijk. Een paar tips:
• Op een sweet table kun je veel meer dan je (aangesneden) taarten uitstallen. Decoreer ook met allerlei glazen bokalen snoepjes, koekjes, fruit of spekken. Verzamel wat jij lekker vindt.
• Bekertjes, borden, kleurige rietjes, een stapel servetten, een limonadekan, bedankjes voor de gasten: vul je tafel ook met mooie ‘functionele’ items. Dat geeft extra kleur.
• Een tafel van drie meter? Centreer alles in het midden. Staat veel krachtiger dan her en der gespreid.
• Papieren bordjes zijn ook leuk om als versiering tegen de muur te hangen, drinkbekers kun je net zo goed met popcorn vullen en waarom geen slingers als tafellopers? Gebruik je decoratie niet altijd ‘waarvoor die dient’.
• Werk in de hoogte. Stal eens een taart uit op een hoge taartschotel of plaats een paar bokalen snoepjes op een mooie houten krat of een doos: door met verschillende niveaus te spelen, oogt het geheel niet vlak.
• De ruimte boven of achter (als ze tegen een muur staat) je sweet table is je ‘blank space’: die kun je leuk aankleden met bijvoorbeeld een ballonnenslinger. Ook leuk: vrolijke kartonnen bordjes tegen de muur.
Zo maak je een ballonnenslinger
Ballonnenslingers zijn een echte trend in partyland. En bovendien helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken. Het leuke aan zo’n slinger is namelijk dat ie heel organisch is: je mixt ballonnen van verschillende groottes en kleuren door elkaar, helemaal op het gevoel. Veel gemakkelijker dan wanneer je bijvoorbeeld zou proberen om een ballonconstructie te bouwen waarbij elke ballon precies even groot moet zijn, of wanneer je een strikt kleurenpatroon moet volgen. Knoop of rijg de ballonnen in kleine groepjes (per twee, per drie of bij kleine ballonnen per vier) en maak die groepjes vervolgens vast aan een touw. Het knopen vraagt een beetje handigheid (geef niet op!), maar het resultaat bezorgt je gegarandeerd pretoogjes. Experimenteer met kleuren en voeg eventueel wat groen toe. Gipskruid of eucalyptus bijvoorbeeld, maar ook (nep) bloemen of tropische bladeren. Een ballonnenslinger kan zo groot of zo klein zijn als je zelf wilt, hij kan binnen of buiten hangen, horizontaal boven de sweet table of verticaal van het plafond naar beneden. Je kunt een ballonnenslinger gerust al even op voorhand maken en ophangen (wel binnen), dat bespaart je alweer wat decostress op de dag zelf. Tip: doe jezelf een ballonpompje cadeau.
Helium hoeft écht niet
Heliumballonnen vullen: het is altijd een beetje gedoe. En bovendien is er een eindige voorraad helium op aarde. Maar ze zijn natuurlijk wél erg mooi. Oplossing: heliumballonnen ‘gewoon’ met lucht opblazen en vervolgens met een touwtje of wat visdraad van het plafond naar beneden laten bungelen.
Met een fotoslinger maak je iedereen blij
Ook altijd een hit op het eerste verjaardagsfeestje: een slinger met foto’s van je kindje. Je kunt de fotoslinger op honderd-en-een manieren maken. Bevestig bijvoorbeeld foto’s aan een touw met wasspelden, of hang een paar lievelingskiekjes met touwtjes aan een mooie tak. Druk ze allemaal in zwart-wit af, dan passen ze mooi bij elkaar. Over dat afdrukken: selecteren is moeilijk. Heb je twaalf foto’s nodig, dan eindig je mogelijks toch nog met een ‘kleine selectie’ van ongeveer honderd. Je kunt ze natuurlijk allemaal laten printen. Wedden dat je gasten er graag eentje mee naar huis nemen als souvenir?
Feest aan, op én boven de tafel
Schuiven jullie met z’n allen aan tafel? Dan is een tafelslinger (boven de feesttafel) ook altijd een hele leuke extra. Je kunt een tafelklem kopen, maar je maakt er eigenlijk ook heel gemakkelijk zelf eentje. Vul twee mooie (versierde) bloempotten met zand en zet aan weerszijden op tafel. Stop er twee houten stokken in en span vlaggen of een ballonnen/lampionnenslinger tussen de stokken. Wow-factor verzekerd.
Een thema kiezen: drie sleutelwoorden
Altijd leuk: een thema. Voor een eerste verjaardag wordt er vaak verder gebouwd op het geboortekaartje. Misschien stond er een leeuw op? Dan kan het een leeuwenfeestje worden. Wil je graag een nieuw thema, dan tip ik drie sleutelwoorden: kleur, element, sfeer. Kies (1) een kleurencombo waarop je verliefd bent. Werk (2) rond één element - een unicorn, een dier, maar dat kan ook iets abstracters zijn, zoals ‘een pluim’ of ‘een bloem’. Vraag jezelf (3) af welke sfeer je wilt brengen. Een feest dat ingekleed is in pastelkleuren kan bijvoorbeeld heel speels (met veel snoep), heel romantisch (met kant of pluimen) of heel stoer (in combinatie met zwart-wit). Die drie kernwoorden helpen je om keuzes te maken wanneer je gaat decoshoppen.
Dé foto
Om het helemaal af te maken, kun je ook al op voorhand nadenken over welk beeld je zéker vereeuwigd wilt zien. Je kindje in het bedje/de box, tot aan de rand gevuld met ballonnen? Het minifeestvarken in z’n versierde eetstoel, pal voor de sweet table? Of een groepsportret samen met zijn favoriete knuffels, die voor de gelegenheid ook allemaal een feesthoedje kregen? Cuteness overload.
Stop het in een doosje
De eerste kroon, een stukje van de vlaggenslinger, een paar foto’s, de uitnodiging: maak een herinneringenbox. Je melige, toekomstige zelf zal je dankbaar zijn.
Shop eerste verjaardag decoratie
Nog op zoek naar leuke decoratie? In de Lala-shop vind je alles om er een onvergetelijk eerste verjaardagsfeest van te maken!
Tekst in samenwerking met Rien De Mey voor het boek 'Het is een fase'